Op aanvraag kan GeoConnect diverse cursussen en presentaties verzorgen over o.a. 1) de toepassing van handheld analysers en sensoren in milieuonderzoek en 2) de herkomst, het gedrag en de risico’s van milieuverontreinigingen. Hieronder volgen enkele voorbeelden.

–> Cursus: Veilig en goed meten met de handheld XRF

In de cursus ‘Veilig en goed meten met de handheld XRF’ behandelt GeoConnect in een halve tot een hele dag de volgende onderwerpen:

  1. Introductie stralingsbescherming
  2. Veilig en goed meten met de handheld XRF
  3. Troubleshooting, praktijkvoorbeelden en toepassingsmogelijkheden handheld XRF

Na afronding van de cursus ontvangt u een certificaat van deelname.

–> Cursus: Chroom-6 inventarisatie onderzoek

In de cursus ‘Chroom-6 inventarisatie onderzoek’ behandelt GeoConnect in een halve tot een hele dag de volgende onderwerpen:

  1. Humane en ecotoxicologische risico’s van chroom-6
  2. Inzet van de handheld XRF bij chroom-6 onderzoek (incl. chroomtypering)
  3. Inzet van swipe testen bij chroom-6 onderzoek (voor- en nadelen en tips voor optimale meetresultaten)
  4. Inzet van een handheld spectrofotometer om chroom-6 gehalten in verf en coatings ter plekke te kunnen kwantificeren
  5. Laboratoriumanalyses van chroom-6

–> Presentatie: Lood in landelijke en stedelijke bodems in Nederland: natuurlijke achtergrond, verontreinigingen, bronnen en risico’s

De oude Grieken en Romeinen wisten al dat lood toxisch is. Het is een neurotoxin met geen enkel biologisch voordeel voor de mens. Vergiftiging treedt meestal op na langdurige blootstelling. Met name jonge kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven lopen risico op nadelnge gezondheidseffecten bij blootstelling. Door hun hand-mond gedrag lopen jonge kinderen eerder kans op blootstelling door bijvoorbeeeld lood in bodems in achtertuinen. Duizenden achtertuinen in Nederland zijn nog verontreinigd met lood. Met name in dorpen en steden met een lange bewoningsgeschiedenis. In deze presentatie krijgt u informatie over de verschillende loodbronnen, de humane risico’s en het veranderde Nederlandse beleid om hiermee om te gaan.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nikolaj Walraven (n.walraven@geoconnect.nl of 06-25102980).