Gasproductie en gastransport equipment kan kwik bevatten. Kwik kan van nature aanwezig zijn in aardgas en kan op de contactzijde van het gasproductie en gastransport equipment achterblijven. Na buitenbedrijf stelling (decommisioning) van dit equipment dient te worden bepaald of er sprake is van kwikhoudende afvalstoffen. Het Nederlandse beleid voor kwikhoudende afvalstoffen is gericht op het vermijden van de verspreiding van kwik in het milieu.

Gasproductie en gastransport equipment bestaat voornamelijk uit koolstofstaal of roestvrijstaal (o.a. RVS 316 en Duplex). Staal dat verontreinigd is met kwik bevat met name cinnaber houdende scale (foto rechts) en in mindere mate metallisch kwik.

Het kwikgehalte in staal kan nat-chemisch worden geanalyseerd in een (geaccrediteerd) laboratorium, bijvoorbeeld het NAM-lab. Dit is een arbeidsintensieve en kostbare methode. Kwik in afvalstoffen, waaronder staal, kan echter ook met een handheld Röntgen fluorescentie spectrometer (handheld XRF) geanalyseerd worden. GeoConnect heeft hiervoor een unieke interne Custom Calibratie gemaakt. Deze is alleen via GeoConnect beschikbaar. In samenwerking met NOK-C is aangetoond dat de kwikgehalten in stalen gasproductie en gastransportequipment nauwkeurig en herhaalbaar bepaald kunnen worden met deze HXRF. De resultaten verschillen niet significant van de conventioneel nat-chemische methode (figuur rechts). De HXRF heeft tevens als voordeel dat de resultaten direct beschikbaar zijn (meettijd is 15s), de meting non-destructie is en in korte tijd meerdere analyses per onderdeel verricht kunnen worden. Hierdoor kan een beter gemiddeld kwikgehalte per onderdeel worden bepaald.

NAM en Gasunie gebruiken de handheld XRF al voor de bepaling van kwik in hun gasproductie en gastransport equipment. Meer informatie vindt u in het productblad ‘Meten van Hg gehalten in gasproductie en gastransport equipment met behulp van handheld Röntgen fluorescentie spectrometrie (handheld XRF)’ dat u kunt downloaden onder Producten – Handheld XRF.Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met Nikolaj Walraven (n.walraven@geoconect.nl of 06-25102980).